Kim jest psychodietetyk?

Psychodietetyk to specjalista, który zajmuje się rozwiązywaniem problemów związanych z czynnikami psychologicznymi i odżywianiem, szerzej – wpływem aspektów psychologicznych na powstawanie, podtrzymywanie i zmianę zachowań o charakterze żywieniowym.

Jedzenie – coś więcej niż potrzeba biologiczna

Dla większości z nas jedzenie jest czynnością oczywistą i automatyczną – tak jak oddychanie. W wyniku łatwej dostępności różnorodnych produktów spożywczych, rosnącej roli wyglądu zewnętrznego i szczupłej sylwetki, zmieniającego się stylu życia oraz funkcji psychologicznych jedzenie przestaje jednak być tylko środkiem do zaspokojenia potrzeb biologicznych. Staje się ono towarzyszem w radości i smutku, źródłem ukojenia i pocieszenia, sposobem na okazywanie uczuć, substytutem rozmowy z przyjacielem czy czułości otrzymywanej od partnera, nagrodą lub karą, nieodłącznym elementem celebrowania ważnych wydarzeń w życiu. Specjalista taki jak psychodietetyk korzysta z dorobku psychologii, dietetyki i jest zazwyczaj absolwentem studiów wyższych.

Komu może pomóc?

Wsparcie psychodietetyka jest skierowane do:

  • osoby, dla której tematyka odżywiania jest jak czarna magia; nie wiedzącej ile, czego, jak i o której godzinie zjeść
  • osoby, która zna zasady zdrowego żywienia, ale szuka wsparcia w zastosowaniu ich w praktyce
  • osoby, która jest po wielu nieskutecznych próbach odchudzania, doświadczającej „efektu jo-jo”, pragnącej uzyskać trwały efekt
  • młodzieży oraz dorosłych cierpiących na zaburzenia odżywiania (anoreksja, bulimia, zespół kompulsywnego podjadania; do osoby z otyłością, nadwagą)
  • osoby, dla której (nie)jedzenie jest sposobem na radzenie sobie ze stresem, samotnością, napięciem emocjonalnym oraz doświadczanymi problemami
  • osoby pragnącej rozwinąć kompetencje psychologiczne, takie jak asertywność żywieniowa, samokontrola, samoregulacja, motywacja wewnętrzna.

Na czym polega praca psychodietetyka?

Praca psychodietetyka skupia się między innymi na pomocy w zrozumieniu związku między sposobem odżywiania a emocjami wpływającymi na wybory żywieniowe, pomaga w znalezieniu balansu między wyborami żywieniowymi a stanem psychologicznym.

Psychodietetyk udziela wsparcia również w pokonywaniu wszelkich trudności czy też ewentualnych kryzysów, mogących pojawić się podczas dokonywania zmian w życiu. Wspiera w identyfikacji przyczyn rozwoju choroby otyłościowej, jak również zaburzeń odżywiania, między innymi takich jak np. jadłowstręt psychiczny, żarłoczność psychiczna, zaburzenie z napadami objadania się, zaburzenie polegające na ograniczaniu/unikaniu przyjmowania pokarmów, picia. Ułatwia dopasować odpowiednie interwencje poznawcze (zmiana przekonań i błędnych założeń związanych z dietą), emocjonalne (m.in. zrozumienie przyczyn negatywnych emocji, radzenia sobie z nimi) czy też behawioralne (m.in. podejmowanie działań promujących zmianę negatywnych nawyków, w tym żywieniowych).

Psychodietetyka i dietoterapia – kompleksowe wsparcie

W naszym zespole znajduje się mgr psychodietetyki i dietetyk kliniczny: pani Kamilla Zając. Poza zależnościami psychologicznymi pomaga ona dietoterapią celowaną w schorzeniach takich jak cukrzyca typu 1 i 2, insulinooporność, nadciśnienie, anemia, dna moczanowa, hipercholesterolemia. Wspiera chorych po operacjach bariatrycznych, po udarach, z alergiami pokarmowymi, z celiakią i w wielu, wielu innych dietozależnych chorobach. Prowadzi również kulinoterapię na Oddziale Dziennym.